Indulhatnak a pályázatok 2014

 Indulhatnak a pályázatok 2014

Pályázatok Pályázat készítés Keresés Szolgáltatások Hírek Minőségügy Üzleti terv Informatika Partnerek Rólunk


E-mail:
Jelszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez! Az információ pénz, íratkozz fel hát most vállalkozás fejlesztési hírlevelünkre, amíg ingyen adjuk....
Neve: 
Email:
Kulcsszó:
beállít
rss
1146 Budapest,
Hungária körút 137.
Fax: +36-1-9200-096
Tel.: +36-1-9200-095
Email: info@tenderekhaza.hu

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

Indulhatnak a pályázatok

2014-08-30 Szerző: admin Forrás: napi.hu

Cikk ajánlása Cikk myomtatása

indulhatnak_a_palyazatok

Az Európai Bizottság elfogadta a 2014-2020 közötti uniós pénzek felhasználására tett magyar javaslatot. Indulhatnak a pályázatok.

Az Európai Bizottság partnerségi megállapodott Magyarországgal az uniós strukturális és beruházási alapok - az Európai Regionális Fejlesztési Alap (EFRA), az Európai Szociális Alap (ESZA), a Kohéziós Alap, az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA), az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) - növekedést és munkahelyteremtést célzó, 2014 és 2020 közötti felhasználásáról - közölte az EB. A megállapodás elfogadása azért fontos, mert az operatív programokat csak a partnerségi megállapodás elfogadását követően lehet jóváhagyni.

A partnerségi megállapodás, amely meghatározza az európai strukturális és beruházási alapok országos szintű optimális felhasználására vonatkozó stratégiát. A ma elfogadott megállapodás Magyarországnak a 2014 és 2020 közötti időszakra mintegy 21,9 milliárd eurót irányoztak elő az ERFA-ból, az ESZA-ból és a Kohéziós Alapból a kohéziós politikára, amelyből 49,8 millió eurót az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésre, 361,8 millió eurót a területi együttműködésre különítettek el. Magyarország emellett a vidékfejlesztés terén 3,45 milliárd euró, a halászati és tengerügyi ágazatban pedig 39 millió euró támogatásban részesül.

Az uniós beruházások hozzájárulnak majd a munkanélküliség kezeléséhez és a versenyképesség, illetve a gazdasági növekedés előmozdításához azáltal, hogy mind a városokban, mind a vidéki területeken ösztönzik az innovációt, a képzést és az oktatást. Ezen túlmenően lendületet adnak a vállalkozásoknak, szembeszállnak a társadalmi kirekesztéssel és elősegítik a környezetbarát és erőforrás-hatékony gazdaság kialakítását - olvasható a Bizottság közleményében.

Szeptember elején írják majd alá az Európai Bizottság és Magyarország közötti partnerségi megállapodást - mondta pénteken Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek, miután az Európai Bizottság elfogadta a dokumentumot.

A programok struktúrája

A magyar megállapodás összefoglalójából kiderül, hogy a kohéziós politika megvalósítása hét operatív programon keresztül fog zajlani, ami a 2007-2013 közötti időszakban jellemző 15 operatív programhoz képest egyszerűbb programstruktúrát jelent:

    két, az ERFA és az ESZA által közösen finanszírozott nemzeti operatív program (a gazdaságfejlesztési és innovációs, valamint a humánerőforrás-fejlesztési operatív program);
    két, az ERFA és a Kohéziós Alap által közösen finanszírozott nemzeti operatív program (az integrált közlekedésfejlesztési, valamint a környezetvédelmi és energiahatékonysági operatív program);
    az ESZA és a Kohéziós Alap által közösen finanszírozott operatív program (közigazgatási és közszolgáltatási operatív program);
    két, az ERFA és az ESZA által közösen finanszírozott területi operatív program; az egyik valamennyi kevésbé fejlett, a másik a közép-magyarországi fejlettebb régiókra összpontosít;

Továbbá egy (az EMVA által finanszírozott) vidékfejlesztési program és egy (az ETHA által finanszírozott) halászati program megvalósítása is folyamatban van - derül ki a megállapodás összefoglalójából.

A programok költségvetési juttatása
Operatív program Európai strukturális és beruházási alap Költségvetési juttatás (EUR)
Humánerőforrás-fejlesztési operatív program ERFA, ESZA 2 612 789 000
Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program ERFA, ESZA, IFK 7 684 204 174
Közigazgatási és közszolgáltatási operatív program ESZA, Kohéziós Alap 794 773 905
Környezetvédelmi és energiahatékonysági operatív program ERFA, Kohéziós Alap 3 217 105 883
Integrált közlekedésfejlesztési operatív program ERFA, Kohéziós Alap 3 331 808 225
Területfejlesztési operatív program ERFA, ESZA 3 389 963 001
Versenyképes Közép-Magyarország operatív program ERFA, ESZA 463 703 439
Vidékfejlesztési program EMVA 3 455 336 493
Halászati operatív program ETHA 39 096 293
Forrás: Európai Bizottság


Mik azok a partnerségi megállapodások?

Az Európai Bizottság emlékeztet, hogy 2013. december 22-én hatályba lépett az uniós beruházások következő fordulójára, a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó új intézkedéscsomag, amely most első alkalommal állapít meg közös szabályokat az európai strukturális és beruházási alapok tekintetében. Az új szabályok szerint a tagállamoknak az öt európai strukturális és beruházási alapra kiterjedő, beruházási prioritásokat is tartalmazó stratégiai terveket kell kidolgozniuk és végrehajtaniuk.

Ezeket a partnerségi megállapodásokat - a különféle kormányzati szintekkel, az érdekcsoportok képviselőivel, a civil társadalommal, valamint a helyi és regionális képviselőkkel folytatott konzultációkat követően - az Európai Bizottság és a nemzeti hatóságok közötti tárgyalások eredményeképpen készítik el. A partnerségi megállapodások kiindulópontjául a bizottsági szolgálatok által 2012-ben, az egyes tagállamokra vonatkozóan kidolgozott állásfoglalások szolgáltak, amelyek vázolták, hogyan támogathatják az uniós beruházások a régiók és a tagállamok legfontosabb előnyeire és elsődleges növekedésteremtő ágazataira összpontosítva az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedést.

A jogszabályok értelmében minden tagállamnak a rendelet hatálybalépésétől számított négy hónapon belül - azaz 2014. április 22-ig - kellett benyújtania partnerségi megállapodását a Bizottságnak. Az EB elsőként Dánia partnerségi megállapodását fogadta el 2014. május 5-én, és eddig összesen 16 állammal írt alá ilyen megállapodást.

Küld el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Kapcsolódó tartalom a Vállalkozás fejlesztési portálon:

Van esélyem pályázni?
Jó lenne tudni a pályázata elkészítése előtt, hogy milyen esélyekkel indulhatna rajta?

Kiemelt információk és aktualitások

Elindultak az első KKV-fejlesztési pályázatok!

Induljon a Tenderek Háza P. T. Központ Kft. szakértő csapatával az új Széchenyi 2020 program pályázatain! Kollégáink több száz nyertes pályázattal a hátuk mögött, készséggel állnak rendelkezésére. tel: 061 920 0096, +36 20 665 8717Itt az utolsó óriási lehetőség!

Több ezer cég is új gépeket és informatikai eszközöket vehet, vagy termelő üzemet építhet abból az új EU-s pályázatból, amelyet a napokban jelentettek be és jövő január végétől nyílik meg. Ez már a s...


További hirek
Környezettechnológia

Környezettechnológia: A környezettechnológia kifejezés a környezetvédelemmel kapcsolatos különféle tevékenységformákat jelöli összefoglalóan. A környezettechnológia alapvetően négy nagy területre osztható fel: a) a környezet megfigyelésére és a helyzetértékelésére szolgáló technológiák; b) a...


Összes szakszó