Matolcsy: energiahatékonysági programot indít a Fidesz-kormány

 Matolcsy: energiahatékonysági programot indít a Fidesz-kormány

Pályázatok Pályázat készítés Keresés Szolgáltatások Hírek Minőségügy Üzleti terv Informatika Partnerek Rólunk


E-mail:
Jelszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez! Az információ pénz, íratkozz fel hát most vállalkozás fejlesztési hírlevelünkre, amíg ingyen adjuk....
Neve: 
Email:
Kulcsszó:
beállít
rss
1146 Budapest,
Hungária körút 137.
Fax: +36-1-9200-096
Tel.: +36-1-9200-095
Email: info@tenderekhaza.hu

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

Matolcsy: energiahatékonysági programot indít a Fidesz-kormány

2010-04-09 Szerző: MTI Forrás: hvg.hu

Cikk ajánlása Cikk myomtatása

Energiahatékonyság

Ha a választóktól felhatalmazást kap a Fidesz, az új polgári kormány 500 milliárd forintos energiahatékonysági programot hirdet, amellyel négy év alatt egymillió otthon és középület energiahatékony felújítása történhet meg - közölte Matolcsy György, a korábbi Fidesz-kormány gazdasági minisztere szerdán, egy Nagykanizsán tartott sajtóbeszélgetésen.

A gazdaságpolitikus azt mondta: az új kormány első intézkedéseinek egyikeként kizárólag európai uniós források felhasználásával indítja el a programot, amelynek keretében hőszivattyú, biomassza, napenergia vagy akár szélenergia felhasználásával lehetne korszerűsíteni a hazai épületeket. Jelenleg Magyarország a világon az egyik leginkább a földgázexporttól függő állam, ezért ezt a hátrányunkat a megtakarításokkal az előnyünkre változtathatjuk - jelentette ki a Fidesz szakpolitikusa.
Matolcsy György meghívott zalai vállalkozók számára tartott Nagykanizsán fórumot, ahol több mint száz jelenlévővel osztotta meg a gazdasági lehetőségekkel kapcsolatos elképzeléseit. A jelentős érdeklődéssel kísért előadásán nemcsak magántulajdonú vállalkozások vezetői, de jó néhány állami és önkormányzati kézben lévő társaság irányítói is jelen voltak.
A vállalkozói fórumot megelőzően tartott sajtóbeszélgetésen és magán a rendezvényen is a politikus kifejtette: "gyászos helyzetben van a magyar gazdaság", 17 éves mélyponton áll az építőipar, és majdnem 20 éves mélységben a növekedés. Utoljára 1991-ben volt olyan mértékű zuhanás, mint az elmúlt esztendőben. Hozzátette, hogy a bruttó hazai termék belföldi felhasználása 11,4 százalékkal csökkent. Megítélése szerint azonban a mostani folyamat már 2002-ben elkezdődött "a felelőtlen eladósodással, a 2006-os megszorításokkal", és csak erre jött a 2008-as világgazdasági válság hatása.
A politikus kijelentette: a gazdasági és morális válságból csak növekedéssel és foglalkoztatással lehet kilábalni, "Magyarország talpra állításához be kell indítani a növekedés motorjait", kitörési pont lehet ebben az energia- és az építőipar, a turizmus és a mezőgazdaág. Ezzel megőrizhetjük az állásokat és tíz év alatt legalább egymillió új munkahelyet lehet teremteni.
Nagykanizsa gazdasági lehetőségeit a múltjából és adottságaiból következően kitűnőnek nevezte Matolcsy György, leginkább az energetikai iparra utalva. Úgy fogalmazott, hogy az 1900-as évek első felében az amerikai szénhidrogén-kutatások központja volt a zalai város, most pedig a megújuló energiák városává válhat, ha az ehhez szükséges háttéripart ide tudják csábítani. "Új ipari korszakra van szükség" az állam, az ipar és a termelés együttes hatásával - közölte a fideszes politikus.
Az MTI kérdésére, hogy a tervezett gazdasági csúcsminisztériumnak része lesz-e a környezetvédelem is, Matolcsy György kifejtette: meggyőződése szerint "hatékony, ígéretes koncepció" az erős csúcsminisztériumok létrehozása. "Helyes, ha a gazdaságpolitika, a gazdasági stratégia és azon belül a gazdaságfejlesztési politikák" egy helyre kerülnek. Akkor lehet egységes kormányzati programot képviselni, ha az "energiapolitika, az energiahatékonyság, a lakáspolitika és a környezetvédelem" is egy helyen van - tette hozzá a szakpolitikus.

Küld el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Van esélyem pályázni?
Jó lenne tudni a pályázata elkészítése előtt, hogy milyen esélyekkel indulhatna rajta?

Kiemelt információk és aktualitások

Elindultak az első KKV-fejlesztési pályázatok!

Induljon a Tenderek Háza P. T. Központ Kft. szakértő csapatával az új Széchenyi 2020 program pályázatain! Kollégáink több száz nyertes pályázattal a hátuk mögött, készséggel állnak rendelkezésére. tel: 061 920 0096, +36 20 665 8717Itt az utolsó óriási lehetőség!

Több ezer cég is új gépeket és informatikai eszközöket vehet, vagy termelő üzemet építhet abból az új EU-s pályázatból, amelyet a napokban jelentettek be és jövő január végétől nyílik meg. Ez már a s...


További hirek
Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP)

Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) – az Új Magyarország Fejlesztési Tervhez kapcsolódó programozási dokumentum, amelyet az Európai Bizottság hagyott jóvá a 2007-2013 közötti időszak vonatkozásában.


Összes szakszó