Tájékoztató a központosított közbeszerzésről

 Tájékoztató a központosított közbeszerzésről

Pályázatok Pályázat készítés Keresés Szolgáltatások Hírek Minőségügy Üzleti terv Informatika Partnerek Rólunk


E-mail:
Jelszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez! Az információ pénz, íratkozz fel hát most vállalkozás fejlesztési hírlevelünkre, amíg ingyen adjuk....
Neve: 
Email:
Kulcsszó:
beállít
rss
1146 Budapest,
Hungária körút 137.
Fax: +36-1-9200-096
Tel.: +36-1-9200-095
Email: info@tenderekhaza.hu

Előző Vissza a cikkek listájához

Tájékoztató a központosított közbeszerzésről

2010-01-29 Szerző: admin Forrás: nfu.hu

Cikk ajánlása Cikk myomtatása

közbeszerzés

Tájékoztató a központosított közbeszerzésről
Az NFT II. keretében folyó projektek megvalósítása során – az elmúlt időszakban – bizonytalanság volt tapasztalható a 168/2004. (V.25.) Korm. rendelettel szabályozott központosított közbeszerzések körébe tartozó termékek és szolgáltatások igénybevehetőségének kérdésében. Az NFÜ és a KSzF illetékes szakértői, vezetői egyeztetéseinek eredményeként – a kérdéskör egységes kezelése érdekében – a következőkről tájékoztatja a kedvezményezetteket. Az egyeztetésen résztvevő felek egységesen alkalmazhatónak és clszernek tartják a központosított közbeszerzési rendszer használatát az NFT II. keretében folyó projektek megvalósítása során. A beszerzések – elsősorban a keretszerződések esetében – gyorsak, kockázatmentesek.

A megvalósítás során azonban a következőket figyelembe kell venni.
   1. Az EU finanszírozásával megvalósuló projekteknél, a különféle termékek és szolgáltatások beszerzésének lebonyolítása során – a 168/2004 (V.25.). Korm. rendelet figyelembevételével – mind a hivatkozott kormányrendelet alanyi hatálya alá tartozó kötelezett, mind az ú.n. önként csatlakozó intézmények igénybe vehetik a központosított közbeszerzési rendszer nyújtotta lehetőségeket. Ez a megoldás azon termékeknél lehetséges, amelyek az ú.n. „kiemelt termékkörbe” tartoznak és a központi beszerző szervezet (KSzF) a beszerzés időpontjában hatályos szerződéssel és kerettel is rendelkezik.
   2. A kormányrendelet alanyi hatálya alá tartozó ún. kötelezett intézmények számára, az EU-s finanszírozású projektek keretében történő beszerzéseik során is kötelező a kzpontosított közbeszerzési rendszer igénybevétele. A kiemelt termékkörbe tartozó beszerzéseik során a 168/2004. (V.25.). Korm. rendelet szerint kötelesek eljárni.
   3. Az EU által finanszírozott projektek megvalósítása során, a központosított közbeszerzési rendszer igénybevételével történő beszerzéseket is terheli a max. 2 %-os mértkű „közbeszerzési” díj, melyet a termék beszerzője (szolgáltatás megrendelője) köteles a KSzF részére megfizetni.
   4. A közbeszerzési díj a projekt költségvetéséből csak abban az esetben számolható el, amennyiben az a projekt költségvetésében szerepel. Ellenkező esetben a közbeszerzési díjat a kedvezményezettnek kell megfizetnie.
   5. Amennyiben valamely, a KSzF által megkötött keretmegállapodás, vagy keretszerződés, a kedvezményezett által aláírt támogatási szerződésben foglalt valamennyi kötelezettséget nem tartalmazza (pl.: szerződéses biztosítékok, fizetési mód), úgy a kedvezményezettnek és a keretmegállapodás vagy keretszerződés alapján szállító félnek külön jegyzőkönyvben rögzítenie szükséges azt a tényt, hogy szállító ezen többletvállalásokat ismeri, és a rá háruló kötelezettségek teljesítését vállalja.
Az NFÜ az illetékes EU-s szervekkel folytatandó megbeszéléseken, egyeztetéseken keresi azt a megoldást, mely alapján a „közbeszerzési” díjat általánosan és egységesen – a különféle tanácsadói díjak körében – EU-s forrásból is elszámolhatóvá tegye. A közbeszerzési díj megfizetése jelenleg ugyanis csak saját forrás terhére történhet. Az egyeztetéseken elért érdemi előrelépés esetén az NFÜ tájékoztatót tesz közzé mind az intézményrendszer, mind a kedvezményezettek számára.

Küld el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Kapcsolódó tartalom a Vállalkozás fejlesztési portálon:

Van esélyem pályázni?
Jó lenne tudni a pályázata elkészítése előtt, hogy milyen esélyekkel indulhatna rajta?

Kiemelt információk és aktualitások

Elindultak az első KKV-fejlesztési pályázatok!

Induljon a Tenderek Háza P. T. Központ Kft. szakértő csapatával az új Széchenyi 2020 program pályázatain! Kollégáink több száz nyertes pályázattal a hátuk mögött, készséggel állnak rendelkezésére. tel: 061 920 0096, +36 20 665 8717Itt az utolsó óriási lehetőség!

Több ezer cég is új gépeket és informatikai eszközöket vehet, vagy termelő üzemet építhet abból az új EU-s pályázatból, amelyet a napokban jelentettek be és jövő január végétől nyílik meg. Ez már a s...


További hirek
Célterület

bizonyos pályázati konstrukciók esetében lehetséges többféle típusú tevékenység egyidejű megvalósítása is (pl. eszközbeszerzés, Információs technológia-fejlesztés). Ilyen esetben a célterültet kifejezés az egyes tevékenységtípusok megjelölésére, egymástól való elválasztására szolgál.


Összes szakszó